Krispig krisinformation

Jörgen Städje
16 november, 2020

Kriserna duggar tätt numera. Därför behöver du MSB:s app Krisinformation. Så här ställer du in den. Efteråt behöver du inte röra den. Bara vänta.

Kriserna duggar tätt numera. Därför behöver du MSB:s app Krisinformation. Så här ställer du in den. Efteråt behöver du inte röra den. Bara vänta.

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap har både en webbplats kallad krisinformation.se och mobilappen Krisinformation som du kan hämta från lämplig app-butik. MSB är ansvarig för samhällets krisberedskap, kan tuta med Hesa Fredrik vid allvarlig fara för allmänheten och driver dessutom Rakel-nätet för säker myndighetskommunikation via radio (blåljusradion).

Krisinformation finns till för att varna dig för terrorangrepp, bränder och skogsbränder, svåra väderförhållanden, kärnkraftsolyckor, militära angrepp och större trafikhändelser, alla dessa saker som du helst inte vill hamna mitt i, utan bli förvarnad om innan de drabbar dig. När en större händelse inträffar i ditt närområde får du en varning genom Krisinformation, Hesa Fredrik, Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) på radions P4 och eventuellt SMS.

När du hämtat och startat Krisinformation ligger den i bakgrunden och stör inte förrän det uppstår en allvarlig fara.

  • Då plingar telefonen och appens tre-kronor-logga visas överst på telefonens aktivitetsrad.
  • Dra ned aktivitetsraden och dutta på larmet.

1 Konfiguration

För att Krisinformation ska visa dig just precis den information du vill ha, måste du ställa in den.

Då plingar telefonen och appens tre-kronor-logga visas överst på telefonens aktivitetsrad.

Uppgiftslämnare är förutom MSB även SMHI och Trafikverket. Välj in alla tre för att inte missa något.

Markera bara precis de områden som finns nära dig. Se till att alla andra områden är avmarkerade. Lugn, du kommer att få allvarliga larm från resten av landet ändå.

För att appen ska kunna skicka precis rätt larm måste den få veta var du befinner dig. Dessutom måste du faktiskt ge den rätt att avisera ett larm. Du blir tvungen att titta i Inställningar > Appar > Krisinformation > Appinställningar och tillåta aviseringar och ge plats-behörighet.

2 Startsida

Så här ser startskärmen ut om du startar Krisinformation manuellt, för att bara få en lägesbild. Det har varit en allvarlig trafikolycka och brandrisken i skog och mark ökar. Just när den här skärmbilden gjordes, var det inget terrorlarm, så Trafikverket och SMHI var de enda som lämnat uppgifter om pågående händelser.

Uppstår det någon situation som är särskilt allvarlig, oavsett om den inträffat i det område du valt ut eller ej och oavsett om informationen kommer från den uppgiftslämnare du valt eller ej, som till exempel en allvarlig kem-brand, skogsbrand, svår tågolycka eller liknande, får du ett larm ändå, överst på startsidan.

3 Larm

Låt oss undersöka risken för skogsbrand, nog så allvarligt om du tänkt ge dig ut i skog och mark och kanske grilla eller göra upp lägereld. Förmodligen bör du tänka efter en gång till om du befinner dig i trakterna av Märsta.

Låt oss undersöka risken för skogsbrand, nog så allvarligt om du tänkt ge dig ut i skog och mark och kanske grilla eller göra upp lägereld.

Somrar brukar betyda risk för skogsbränder och när SMHI ser sådan risk, kommer ett larm i Krisinformation, om du valt in SMHI som uppgiftslämnare.

Oavsett var olyckan eller händelsen inträffat, visas en karta. Peka på kartan så fyller den upp hela skärmen och kan zoomas.

Som du ser av kartbilden, används Googles information om trafiktäthet på vägar och gator, vilket kan vara intressant om det rör sig om en större trafikolycka.

Ibland kan du få Läsa mer, ibland inte.

4 Konspirationsteorifri information

Som du ser av kartbilden, används Googles information om trafiktäthet på vägar och gator, vilket kan vara intressant om det rör sig om en större trafikolycka.

På sidan Förbered dig får garanterat sann information om hur du ska kunna förbereda dig inför olika katastroftillbud, hur du ska bete dig för att inte riskera ditt eget liv och var du ska skaffa mera information. Sidan tar också upp förberedelser inför de numera ganska vanliga översvämningarna och elavbrotten. Där finns också en lista med viktiga telefonnummer till myndigheter och räddningstjänst. Ett par andra viktiga punkter anger hur du ska bete dig på sociala medier, för att skydda dig själv, inte sprida dumheter och konspirationsteorier och inte skada andra, eller ge information till terrorister.

Just sidan Förbered dig är kanske den viktigaste av alla på Krisinformation. Ha den som sängläsning.

Du behöver inte vara rädd för att appen ska plinga ständigt och jämnt. ”Mindre händelser” som dödsskjutningar och urspårningar i tunnelbanan orsakar inget larm.

Av Jörgen Städje, Dold.se

Du behöver inte vara rädd för att appen ska plinga ständigt och jämnt. ”Mindre händelser” som dödsskjutningar och urspårningar i tunnelbanan orsakar inget larm.

MORE ARTICLES TO READ