Att skydda din integritet genom att vara anonym är ditt första steg mot säkerhet online. En VPN-tjänst som Dold.se är den viktigaste biten. Men det finns ytterligare saker du bör göra för att komplettera och ytterligare öka ditt online-skydd. Detta är en guide med några bäst-praxis som vi rekommenderar.

1) Stoppa oönskad nätverkstrafik helt och hållet

Du skulle bli förvånad om du visste hur din dator, eller snarare, bakgrundsapplikationer på din dator, ständigt skickar nätverkstrafik ut på internet på uppdrag av dina applikationer. Många tjänster som körs i bakgrunden skickar ofta (så ofta som varje minut) nätverkstrafik som du inte har någon kontroll över. Några exempel är tidsserver-förfrågningar, en kalenderagent som kommunicerar med din kalender i molnet, eller program som automatiskt söker efter uppdateringar. Men det finns många fler. Det är viktigt att förstå att du inte har någon kontroll över vilken information från din dator dessa program delar. Det är rimligt att anta att du kan lita på att många av dessa applikationer ”beter sig bra”. Men det kommer också att finnas tjänster som körs på din dator, där du inte har någon aning om vad de gör, som kommunicerar med andra datorer och servrar på internet. Du skulle bli förvånad om du visste.

På grund av detta, så kan du som ett extra skydd vilja blockera oönskad utgående nätverkstrafik när du ansluter till Dold.se. Lyckligtvis finns det program som kan göra det för både Mac och Windows.

För Mac OSX-användare kan vi rekommendera en applikation som heter ”Little Snitch” (roligt namn). Programmet är gratis att använda i upp till 3 timmar i taget i ”demotillstånd”. Det betyder att du får full funktionalitet, men du kan inte spara några inställningar, så du måste konfigurera programmet varje gång. Det är ok dock – det är väldigt enkelt att göra. Om du föredrar att inte behöva göra det varje gång kan du köpa en licens för en låg engångskostnad på cirka 30 EUR = 300 SEK. Appens hemsida finns här www.obdev.at/products/littlesnitch

För Windows-användare kan vi rekommendera ”Net Limiter”, ett annat nätverksfiltrerings- och brandväggsprogram, som kan blockera både inkommande och utgående trafik, och det ger dig fullständig kontroll. Den här applikationen har en gratis begränsad version, liksom en mer avancerad version för en engångskostnad på cirka 30 USD = 260 SEK. Applikationen finns för nedladdning och köp här www.netlimiter.com

2) Stäng av en viss funktionalitet i din webbläsare

Din webbläsare är i huvudsak både ett sätt att navigera runt på internet, samt en plats att köra (kraftfulla) program som inte finns på din dator. Tänk på en webbplats som Netflix. Känns det som en ”enkel HTML-webbplats” för dig? Nej, för Netflix är i grunden en avancerad applikation som du tillåter att köra i din webbläsare, på din dator, när du besöker webbplatsen.

Program som körs på din dator, även när de nås via en webbläsare, kan ibland göra mer än vad du antagligen skulle vilja. Bland annat kan de hitta och skicka information som avslöjar vem du är. Det betyder att om du surfar till en webbplats med en applikation som körs på datorn, så kan du ha avslöjat din identitet utan att ens veta det.

Sättet att förhindra detta är genom att begränsa hur webbläsaren kan exekvera kod, speciellt när du vill att skydda din anonymitet. Du kan antingen stänga av JavaScript, Java och Flash manuellt i webbläsarinställningarna, eller installera ett plugin som NoScript som vi kan rekommendera. Du kan hitta NoScript för Firefox här addons.mozilla.org/en-gb/firefox/addon/noscript/

Du kanske inte alltid vill vara anonym online, och ofta behöver du besöka webbplatser där du behöver ha Java aktiverat. Ett tips från oss är att installera två olika webbläsare på din dator, till exempel Chrome och Firefox. Du kan använda Chrome för normal surfning och Firefox för anonym surfning och behålla olika inställningar för de två olika webbläsarna.

3) Starta ”Privat surfning” i din webbläsare

De flesta webbläsare har ett läge som heter ”Privat bläddring” eller liknande. I Firefox aktiverar du till exempel det här läget genom att välja ”Nytt privat fönster” från ”Arkiv” -menyn. Först och främst är Private Browsing INTE att förväxla med Dold.ses VPN-funktionalitet. Du är två helt olika saker. Dold.se krypterar din trafik på internet och ersätter din IP-adress. Med Dold.se kan ingen avlyssna din trafik, och du kan inte spåras.

Vad ”Private Browsing” -läget gör är att det skyddar dig lokalt, på din egen dator. I privat bläddring sparas inga besökta sidor i din surfhistorik, så ingen annan som använder din dator kan se vilka sidor du har besökt. Inga sökningar du gör sparas, och inga cookies lagras. Allt detta hjälper dig att skydda dig lokalt. ”Private Browsing” -läget aktiverar vanligtvis också något som heter ”Spårningsskydd” vilket i huvudsak förhindrar de webbplatser du besöker att se vilken webbplats du kom ifrån (före besöket) och vilken webbplats du lämnar till (när du lämnar webbplatsen) .

4) Kryptera hårddisken

Även med allt skydd ovan på plats så skulle du kunna förlora din dator av misstag en vacker dag. Om du gör det kommer en kunnig person att få tillgång till all – ja all information på hårddisken, även om de inte har ditt användarnamn och lösenord för datorn. Vad?, tänker du kanske, hur är det möjligt? Tja, genom att bara ta ut hårddisken från din dator och koppla den till en annan dator, så är all information tillgänglig att läsa för alla. Om du inte har krypterat din hårddisk så klart – om du har det är så det omöjligt för någon annan att läsa någonting alls.

Både Mac OSX och Windows har inbyggd kryptering, men du måste slå på den. I Mac OSX kallas funktionen ”FileVault” och du hittar den under en flik i ”Systeminställningar – > Säkerhet & Integritet”. I Windows kallas funktionen ”BitLocker”, och du hittar den under ”Kontrollpanelen – > System och säkerhet – > BitLocker Drive Encryption ”. Till skillnad från Mac har endast vissa versioner av Windows BitLocker-funktionen aktiverad, så du kan behöva uppgradera Windows.

En liten varning här. Om du krypterar din hårddisk (som du borde), så får du aldrig glömma ditt lösenord. Om du gör det går informationen på hårddisken förlorad för alltid. De bästa lösenorden är gjorda genom att välja den första bokstaven i varje ord i en mening som du lätt kan komma ihåg, och sedan byta ut en eller två bokstäver mot siffror och en eller två mot stora bokstäver. Till exempel är det lätt att komma ihåg meningen: ”Min dotter går till en skola i Uppsala i år”, skriv bokstäverna ”mdgtesiuiå”, och med ett par ändringer av siffror och stora bokstäver kan det till exempel bli detta lösenord: ”Mdgtes1Uiå”. Det ska vara minst 10 tecken långt. (Nej, det här är inte ett av mina lösenord – det är bara ett exempel).

5) Tor eller inte Tor

Slutligen den stora frågan om att använda Tor eller inte använda Tor. För de som inte är bekanta med Tor är Tor en webbläsare som skapats specifikt för att få tillgång till vad som ibland kallas Dark Web, med domänen som slutar med ”.onion”. Först och främst en viktig skillnad mellan Tor och Dold.se – det är inte samma sak, även om det finns en del överlappning i funktionalitet.

Dold.se skyddar dig i vardagliga situationer, till exempel vid tillgång till Internet från ett offentligt wifi på ett kafé. Med Dold.se kan du kommunicera via Internet och veta att ingen kan avlyssna dig och stjäla din identitet. Som ett exempel kan du kan skicka e-postmeddelanden säkert och anonymt – ingen annan person som är ansluten till samma nätverk som dig i det där kaféet kan spionera på din trafik. Det är inte möjligt med Tor. Tor försöker bara skydda ditt surfande, inte hela din dator och all din nätverkstrafik. Dessutom har de allra flesta av oss inget behov av – eller önskar – att besöka Dark Web. Vilken normal och smart person som helst kommer att vilja skydda sin integritet på nätet när man får accessar det normala internetet (vilket är farligt nog). Så du behöver nog inte Tor.

Vi vill också påpeka två stora nackdelar med Tor.


  • Tor är väldigt långsamt på grund av dess design. Tor trafiken passerar genom många noder som tiilhandahålls av de personer som ancänder Tor. Dessa noder varierar i hastighet – alla kan göra sin egen dator till en del av Tor-nätverket. Din 10-år gamla dator kan bli en del av Tor, och få trafik att passera genom den. Detta är mycket märkbart, både när det gäller att surfa och ladda ner.
  • Tor är inte säkert. Ja, du hörde oss, vi hävdar att Tor inte är säkert. Definitivt inte lika säker som Dold.se i varje fall. Anledningen är relaterad till punkten ovan. Eftersom verm som helst kan lägga till en nod till Tor-nätverket finns det risk att någon sätter upp en ”honungsfälla” – en nod som låtsas vara en del av nätverket, men som faktiskt spionerar på trafiken som går igenom den. Du kan läsa mer om detta här: www.quora.com/how-do-vi-know-TOR-isnt-a-gigantic-honey-trap. Av en liknande anledning är de VPN-tjänster som är gratis sannolikt inte säkra heller. En eventuellt kostnadsfri VPN-tjänst riskerar att drivas av en regering eller organisation med avsikt att spionera på dess användare.

Vi hoppas att du har tycket om den här guiden om att skydda din anonymitet online. Vi på Dold.se är stolta över att vi är helt oberoende och grundades av journalister så tidigt som 2006. Vi driftar våra egna servrar, i ett system där vi kontrollerar alla delar. Vi vill ge dig den bästa och mest pålitliga VPN-tjänsten i världen, helt enkelt för att vi vet att detta är viktigt för yttrandefrihet och demokrati. I processen hjälper vi dig att skydda dig mot hot på Internet som identitetsstöld eller avlyssning. Om du är nyfiken kan du läsa om hur vi började här: www.dold.se/vart-att-veta/var-historia