Året var 2005 och vi var en grupp oberoende journalister som möttes över en kopp kaffe på vårt lokala café. Ämnet för dagen var ett nytt lagförslag som skulle kräva att Internetleverantörer loggar all onlineaktivitet för sina kunder. Jag kommer ihåg att vi skrattade och skojade om detta, eftersom det verkade så absurt för oss då. Ingen av oss kunde tänka sig att en västerländsk demokrati skulle anta en sådan lag? Det kändes mer som något som ett initiativ från en tidigare stat i Östeuropa.

Men då sa en av mina vänner plötsligt: ​​”Men tänk om den här lagen skulle bli till verklighet? Vad skulle då hända med källskyddet för informatörer som delar konfidentiell information med oss ​​journalister?”. Vi blev alla tysta vid tanken på detta. Ja, vad skulle hända med journalistik, om all vår webbsurfning och alla våra e-postmeddelanden skulle loggas och vara utsatta för övervakning? Ingen journalist skulle någonsin kunna göra oberoende källforskning igen. Journalistiken, liksom demokratin självt, skulle vara i fara.

Så var tanken på Dold.se född – en tjänst som ursprungligen endast var öppen för journalister. Sedan dess har vi vuxit till en tjänst för alla som vill skydda sin integritet och anonymitet online – och ytterst för dem som bryr sig om demokratiska värden i ett fritt och öppet samhälle.