Efter att du tecknat ett abonnemang på Dold.se, så behöver du skapa en anslutning på din dator (eller telefon, padda eller hemma-router) till vårt datacenter. Du gör detta endast en gång för varje enhet som du vill kunna ansluta med. Var vänlig följ anvisningarna nedan för att skapa en VPN-anslutning.1. Tre alternativ: IKEv2, L2TP/IPSEC eller PPTP?

Vi erbjuder tre olika anslutningsalternativ för din VPN: IKEv2, L2TP/IPSEC eller PPTP. Alla tre erbjuder bra integritetsskydd för dagligt bruk.

IKEv2 är det modernaste av de tre protokollen. Den erbjuder 256 bitars IPSEC-kryptering. Det har också fördelen av mycket snabba anslutningstider, och det kan ”roama”, vilket innebär att om ditt underliggande nätverk tappar kontakten tillfälligt, så kommer VPN fortfarande att vara uppkopplat. Slutligen är det den enklaste att konfigurera. Vi rekommenderar att du använder IKEv2.

L2TP/IPSEC är också säkert (256 bitars IPSEC-kryptering) och är snarlikt IKEv2. Vi erbjuder det för bakåtkompatibilitet – vissa enheter har stöd för IKEv2, andra har inte. Det är också bra att ha ett ”backup alternativ” – om du har problem med att få IKEv2 att fungera av någon anledning kan du prova med IPSEC/L2TP istället.

PPTP är bra om du vill skydda hela ditt hemnätverk, och alla enheter som är anslutna (inklusive SmartTV, FireSticks och AppleTV). Många routrar kan ansluta till PPTP, och genom att ansluta din router skyddar du alla enheter i ditt hemnätverk på en gång. Även om krypteringen är mindre stark (med 128 bitars kryptering), är den fortfarande säker för alla praktiska ändamål.

Kom ihåg att du kan skapa och ställa in flera VPN-anslutningar parallellt på din dator, till exempel en IKEv2 och en L2TP/IPSEC. Du kan sedan välja vilken du vill ansluta till varje gång, beroende på dina behov.

Till sist ett ord om säkerhet. Vi kan ibland se och läsa varningar i pressen som ”L2TP/IPSec inte längre säkert”. Detta är inte helt korrekt. Det är sant att regeringar med enorma resurser (förmodligen) kan knäcka några av de äldre protokollen, när de till exempel vill gå efter terrorister. Men för den genomsnittliga VPN-användaren, som vill skydda sin integritet med hjälp av offentliga wifi eller från sin ISP, krypterar alla dessa tre protokoll trafiken och gör den oläslig. Alla tre protokollen kommer att skydda din integritet tillräckligt bra för dagligt bruk. Om du oroar dig för regeringar, använd IKEv2.

Du kan hitta instruktioner för alla tre typerna av anslutningar om du scrollar ner i de olika avsnitten på denna sida.

2. Instruktioner för IKEv2

Följ dessa förenklade instruktioner för att skapa en IKEv2 VPN-anslutning och börja använda Dold.se med ditt nya användarnamn och lösenord.2.1 Förenklade IKEv2-instruktioner

För att konfigurera en IKEv2-anslutning på vilken typ av enhet som helst, använd dessa förenklade instruktioner:

Steg A: Skapa en VPN-anslutning med följande inställningar

Typ av VPN-anslutning: IKEv2
Serveradress: ikev2-se.dold.se VPN Square Icon
Remote ID: *1 ikev2-se.dold.se VPN Square Icon
IPSec identifierare: *2 *DITT ANVÄNADRNAMN*
Konto: *DITT ANVÄNADRNAMN*
Lösenord: *DITT LÖSENORD*

*1 Endast MacOS och iOS ber om denna information.
*2 Endast Android ber om denna information. Viktigt: vänligen fyll i detta fält, även om det står ”(används ej)” i Android-gränssnittet.

Notera:
– När du konfigurerar anslutningen, se till att aktivt välja VPN-typ ”IKEv2” = välj inte ”vpn typ automatisk” eller liknande.
– I Windows, för fältet VPN-leverantör, välj ”Windows (inbyggt)”.
– På MacOS, om du har problem med att ansluta, ladda ner det här certifikatet från Let’s Encrypt och installera det i din nyckelring: Ladda ner Let’s Encrypt R3 Cert. Efter nedladdning, öppna KeyChain Access och ”dra-och-släpp” certifikatet från Finder till ”inloggning”-nyckelringen.

Steg B:Anslut till Dold.se

Med din skapade anslutning kan du nu ansluta mot Dold.se, och använda internet anonymt och säkert, med en svensk IP-adress.

3. Instruktioner för L2TP/IPSEC

Vänligen följ dessa instruktioner för att skapa en L2TP/IPSEC-anslutning. Om du behöver mer detaljerad hjälp finns PDF guider att läsa längre ner på sidan.3.1 Förenklade instruktioner för L2TP/IPSEC

Om du redan vet hur man skapar en VPN-anslutning, följ dessa förenklade instruktioner.

Steg A: Skapa en VPN-anslutning med följande inställningar

Typ av VPN-anslutning: L2TP / IPSEC
Serveradress: connect.dold.se VPN Square Icon
Konto: *DITT ANVÄNADRNAMN*
Lösenord: *DITT LÖSENORD*
Delad Hemlighet/PSK*: Dold_L2TP_psk VPN Square Icon

* var noga med stora och små bokstäver

Var noga med att välja ”Skicka all trafik över VPN” eller liknande, om du ser en sådan inställning, möjligen under ”Avancerade Inställningar”.

Steg B: Koppla upp mot Dold.se

Med din skapade anslutning kan du nu ansluta mot Dold.se, och använda internet anonymt och säkert, med en svensk IP-adress.3.2 Detaljerade instruktioner för L2TP/IPSEC

Steg A: Välj ditt system

Välj din enhet och operativsystem i tabellen nedan. Om den guide som finns inte är för exakt din version, så kan du ändå ha nytta av att följa en guide för en liknande version, då skillnaderna mellan versioner ofta inte är så stora.
windows-logo Windows Windows 10 Download Icon Ladda ner PDF-Guide
Windows 8 Download Icon Ladda ner PDF-Guide
Windows 7 Instruktion som textApple/Mac Logo Apple Mac OS Download Icon Ladda ner PDF-Guide
iPhone Download Icon Ladda ner PDF-Guide
iPad Download Icon Ladda ner PDF-GuideAndriod Logo Android Android 8 Download Icon Ladda ner PDF-Guide
Android 6 Download Icon Ladda ner PDF-Guide

Steg B: Skapa anslutningen

Följ instruktionerna i PDF-guiden för att sätta upp anslutningen första gången.

Steg C: Anslut till Dold.se

Logga in med det användarnamn och lösenord du valde när du skapade ditt konto på Dold.se. Klicka sedan på ”Anslut” eller liknande, för att koppla upp dig och börja använda Dold.se.4. Instruktioner för PPTP

4.1 Förenklade instruktioner för PPTP

Steg A: Skapa en VPN-anslutning med följande inställningar

Typ av VPN-anslutning: PPTP
Serveradress: anslut.dold.se VPN Square Icon
Konto: *DITT ANVÄNADRNAMN*
Lösenord: *DITT LÖSENORD*

Steg B: Anslut mot Dold.se

Med din skapade anslutning kan du nu ansluta mot Dold.se, och använda internet anonymt och säkert, med en svensk IP-adress.4.2 Detaljerade instruktioner för PPTP

Asus Router Asus Router RT-N66U Download Icon Ladda ner PDF-Guidewindows-logo Windows Windows 7 Download Icon Ladda ner PDF-Guide
Windows Vista Download Icon Ladda ner PDF-Guide
Windows XP Download Icon Ladda ner PDF-GuideApple/Mac Logo Apple Mac OS 10.7 Download Icon Ladda ner PDF-Guide
Mac OS 10.6 Download Icon Ladda ner PDF-Guide
iPhone Download Icon Ladda ner PDF-Guide
iPad Download Icon Ladda ner PDF-GuideAndriod Logo Android Android Download Icon Ladda ner PDF-Guide

5. Installera Amerikansk, Engelsk och Svensk IP-adress

Med Dold.se så kan du välja om du vill ha en Amerikansk, Engelsk eller Svensk IP-adress när du surfar. Du kan installera dem alla, och enkelt växla emellan efter behov. Här finns guiden att ladda ner för att installera en Amerikansk och/eller Engelsk IP-adress, efter att du har installerat den svenska. Ladda ner instruktion här.

Vänligen notera att Amerikansk och Engelsk IP enbart fungerar med L2TP/IPSEC.